Sint Anna ter Muiden

Sint Anna ter Muiden een stad?

Ja, het heeft wel degelijk stadsrechten en concurreert met Staverden, Bronkhorst en Eembrugge om de titel kleinste stadje van Nederland. Mude zoals Sint Anna ter Muiden eerst heette kreeg stadsrechten in 1242 en is daarmee ouder dan Sluis. Het was een belangrijke handelsstad en voorhaven van Brugge. Toen het Zwin verzandde kwam dit ten gunste van Sluis.  In 1967 is Sint Anna ter Muiden in zijn geheel uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht. Belangrijke monumenten zijn de zware vierkante torenstomp, een overblijsel van de 14e eeuwse gotische kruiskerk. Ook het pittoreske 18e eeuwse stadhuis en de Lodewijk XVI waterpomp zijn een bezoekje aan het schilderachtige stadje Sint Anna ter Muiden waard. Mede hierdoor zijn ook heel wat kunstenaars in Sint Anna ter Muiden neergestreken.

De Kerk van St. Anna ter Muiden.

Je ziet hem al van verre staan. De zware vierkante toren van St. Anna ter Muiden. De toren is een overblijfsel van een 14de eeuws gotische kruiskerk. Aan de sporen in de vier zijmuren kan men afleiden dat de toren was ingebouwd tussen het koor, het schip van de kerk en twee dwarsbeuken. De hoogte toont aan hoe imposant het gebouw vroeger geweest moet zijn.

In de Tachtigjarige Oorlog werd het kerkgebouw verwoest. In 1653 werd het huidige Nederlands Hervormde kerkje aan de zuidzijde tegen de stompe toren aangebouwd. De toren van de kerk deed vroeger dienst als vuurtoren toen het stadje in de 14e eeuw nog een haven had.