Huizen van Jos Bedaux

Huizen van Jos Bedaux

De architect Jos Bedaux werd geboren in Tilburg. Zijn vader was aannemer en hij leerde bij zijn vader zichzelf het vak aan. In 1946 werd hij gevraagd om zo’n honderd woningen, winkels en openbare gebouwen te ontwerpen en te realiseren in Sluis, dat door oorlogsgeweld grotendeels verwoest was.

De stad Sluis was na de oorlog als gevolg van bombardementen en beschietingen van de geallieerden verwoest. De historische binnenstad met het prachtige Belfort moest bijna in zijn geheel herbouwd worden. Voor Sluis werd gekozen voor wederopbouw volgens het oorspronkelijke middeleeuwse stratenplan, om het eigen karakter van de oude stad zoveel mogelijk intact te laten.

De woningen van Bedaux onderscheden zich vooral door het eigen karakter dat bijna iedere woning van hem heeft meegekregen. Bedaux  is erin geslaagd om elk ontwerp een persoonlijke toets te geven. De ene keer door het toepassen van natuurstenen of metalen gevelornamenten, de andere keer door iets andere ramen of bovenlichten te gebruiken. Ook liet hij de maten van de woningen met regelmaat in breedte en hoogte variëren. De woningen van Bedaux hebben, ondanks de bijna zeventig jaar die ze oud zijn, hun gezicht, hun oorspronkelijke karakter, voor een groot deel behouden.

Nieuwschierig naar de prachtige gevels van Bedaux in Sluis? Je vindt ze o.a. in de Dinsdagstraat, Hoogstraat, Van Dalestraat. Een compleet overzicht kun je vinden op de website: www.josbedaux.nl

Huizen van Bedaux / Rentjes in de Dinsdagstraat