Groot Kasteel Sluis

Kasteel

Helaas zie je er bijna niets meer van, maar ooit kon je er niet omheen. Ter hoogte van de Hoogstraat (bij het uitrijden van Sluis richting Cadzand) stond er een groot kasteel. Rond 1386 startte men met de bouw ervan. Het kasteel was vooral bedoeld om de handel tussen Brugge en Engeland te controleren en eventueel te belemmeren.

Het kasteel met maar liefst 16 torens, 2 poortgebouwen en 36 vertrekken was enorm! Het had de vorm van een rechthoek, met lange zijden van ongeveer 86 x 80 meter. De muren waren 15 meter hoog en bijna 4 meter dik. Door de muren liepen gangen die die de torens met elkaar verbonden. 

Begin 15de eeuw liet Jan van Bourgondië tegenover het grote kasteel nog een klein kasteel bouwen, de "toren van Bourgondië" genaamd. Op beide oevers werd een houten paalwerk gebouwd met daartussen een ketting die over het water strak gespannen kon worden. Op die manier kon men het Zwin afsluiten voor scheepvaart. 

Tijdens een beschieting in 1794 werd het kasteel zwaar beschadigd. Besloten werd het gebouw af te breken. Overblijfselen van funderingen zijn waarschijnlijk nog in de bodem aanwezig.