Johan Hendrik van Dale

U heeft vast wel eens van hem gehoord, maar wist u dat Johan Hendrik van Dale, de grondlegger van het Woordenboek der Nederlandse taal  ‘De Dikke van Dale’ uit Sluis afkomstig was? Hij is hier geboren (15 februari 1828). 

Johan Hendrik van Dale is vast de beroemdste Sluizenaar. Hij trouwde in 1850 met Maria Moens en samen kregen ze 7 kinderen. Al op 26-jarige leeftijd werd hij hoofdonderwijzer van de openbare school, later werd hij stadsarchivaris in het Belfort.

Hij schreef schoolboekjes, haalde aktes voor diverse talen, natuurkunde, landbouwkunde en wiskunde. Hij kreeg vele mooie banen aangeboden, maar hij wilde zijn geboortestreek niet verlaten.

Van Dale had een zwakke gezondheid. De voltooiing van zijn woordenboek heeft van Dale helaas zelf niet mee kunnen maken, op 44 jarige leeftijd stierf hij aan de pokken. Zijn vriend en leerling J. Manhave heeft het woordenboek afgemaakt. Hij ligt begraven op de algemene begraafplaats in Sluis. Op het Walplein staat het borstbeeld van J.H. van Dale. 

In Museum 't Belfort op de Groote Markt te Sluis komt u alles te weten over J.H. van Dale, taal en dialecten middels filmpjes, luisterfragmenten een "taalbank" en nog veel meer. Informatie over het museum: www.belfortsluis.nl 

Standbeeld Johan Hendrik van Dale