Het Belfort
Het enige Belfort van Nederland staat in Sluis.
De 'trots' van Sluis is het Belfort. Je ziet de Belforttoren al van verre staan, het geeft aan dat Sluis een rijke historie heeft.
Het Belfort is gebouwd in 1375 naar voorbeeld van andere Belforten in Vlaanderen, zoals in Gent en Brugge. Hoe hoger de toren, hoe groter de macht. Het is een in 6 gotische stijl opgetrokken rechthoekig gebouw met een forse ingebouwde toren. De toren heeft 4 uitkragende hoektorens.
De toren was het symbool van de vrijheid van de stad en meteen ook een ideaal uitkijkpunt voor de stadswachten.
In 1393 werd het stadhuis verwoest door brand. Het jaartal 1396 boven de ingang, is de datum van de wederopbouw van het stadhuis. De kunstenaar Jacob van Huse maakt in 1424 een klokkemannetje "Jantje van Sluis". Dit beeld werd in de toren geplaatst en slaat met zijn hamer de tijd aan op de klokken. Jantje is de held van Sluis, waarom? Lees zeker deze prachtige legende elders op deze site.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 11 oktober 1944, werd het stadhuis verwoest en praktisch met de grond gelijk gemaakt. Hierna is het in zijn oorspronkelijke staat terug opgebouwd en in 1960 weer in gebruik genomen.
De raadszaal van het Belfort is prachtig en straalt één en al pracht, historie en rijkdom uit. Iets wat meteen in het oog springt, is het smeedijzerenhek uit de 18e eeuw. De wapenversieringen op de balken zijn van personen die van historische betekenis zijn geweest voor de stad Sluis. Zoals de graven van Vlaanderen, de hertogen van Bourgondië en Prins Maurits.
De kelder van het Belfort doet tegenwoordig dienst als expositieruimte, maar vroeger speelden zich hier heel andere (enge) taferelen af. Een gedeelte van de kelder deed namelijk dienst als pijnkamer. De pijnbank staat er nog. Hier werden martelingen op uitgevoerd. De kelder werd verder gebruikt voor diverse doeleinden, zoals een oplagruimte voor geschut en geweren en oorlogstuig, het drogen van visnetten en als vleeshal.
Het Belfort ademt één en al historie. Saai? Welnee! Het Belfort is tegenwoordig een interactief museum. Op alle verdiepingen valt er genoeg te ontdekken en te beleven over o.a. de geschiedenis van Sluis en J.H. van Dale en taal. In de torenkamer test je je kennis met een quiz, speel het dialectenspel, luister naar Jantje van Sluis en beklim de Belforttoren.
Het Belfort is geopend voor bezoekers, de openingstijden en informatie kun je terugvinden op www.belfortsluis.nl
Kom je met een groep naar het Belfort / Sluis? Informeer dan naar de rondleidingsmogelijkheden via de balie van het Belfort of per mail museumhetbelfort@gmail.com
Culturele activiteiten in het Belfort zoals koffieconcerten, lezingen, tentoonstellingen e.d. worden georganiseerd door de Stichting J.H. van Dale, zie www.stichtingjhvandale.nl