Ondernemen in Sluis

In het hart van Sluis staat een horecazaak met een lange geschiedenis: de voormalige Frietstal. Begin 2025 werd deze onderneming overgenomen door Joost van Vliet en zijn vrouw Tineke, van de vorige eigenaar Sancho en Vivian Jansen. Wat volgt is niet zomaar een bedrijfsoverdracht, maar een verhaal over visie, vertrouwen en de unieke aantrekkingskracht van Sluis als ondernemersstad.
Een rondje Sluis
April 2025 openden Joost en Tineke officieel de deuren van Savór. Joost en Tineke van Vliet zijn geen onbekenden in Sluis. “We zijn in 2008 gestart met de Zuidpoort en vanaf daar is het een prachtig rondje geworden,” vertelt Joost. “Het Havenhuis, Happiness Station, het event: KaaiLIVE, Rivers, het hotel en natuurlijk de Australian Ice zaak. Elk pand en elk project was een stap verder in ons ondernemerschap.” Toch bleef het plein waar nu Savór gevestigd is trekken. “Ik zei in 2013 al: als ik ooit terugkeer naar dit plein, dan koop ik de Frietstal.”
Ondernemen vanuit traditie én transformatie
Sancho Jansen kwam in 1991 terug thuis werken na enige jaren in Nederland en in het buitenland te hebben gewerkt. In 1997 werd hij medevennoot in de zaak van zijn ouders, die in 1972 het bedrijf waren begonnen als een kleine frietzaak. Sancho en Vivian kochten in 2000 het restaurant en de daarbij behorende twee panden. “We hebben het bedrijf in de daaropvolgende jaren uitgebouwd, gerenoveerd en professioneler gemaakt”, vertelt Sancho. “Het pand is compleet vernieuwd en aangepast aan de eisen van die tijd en in die jaren is de omzet meer dan verdriedubbeld. Echter, het heeft ook veel gekost, letterlijk en figuurlijk.” Sancho’s en Vivian’s jaren als horecaondernemers kenden pieken en dalen. Ziekteverzuim, economische uitdagingen en een zware epileptische aanval van Sancho in 2018 brachten de nodige zorgen met zich mee, waardoor meer en meer nagedacht werd over de toekomst van het bedrijf. Op het juiste moment kwamen Joost en Tineke op het pad van Sancho en Vivian en met trots en veel vertrouwen konden zij zo het stokje overdragen.
Lees het hele interview hier