Het Franse pensionaat en inkopen doen op zondag

Hoe het Franse pensionaat tot een zondagopenstelling in Sluis leidde..

In 1907 mochten de Broeders van de Christelijke Scholen in Frankrijk niet meer functioneren door de secularisatiepolitiek. De Broeders uit Sint-Omaars zochten een andere locatie en kwamen in de vestingstad Sluis terecht. Daar werd aan de zuidkant van Sluis een zeer groot indrukwekkend complex gebouwd, het Pensionnat Saint-Joseph. Hier waren zo'n 550 leerlingen gehuisvest in de leeftijd van 9 tot 19 jaar. 

Zondagopenstelling 

De welgestelde ouders van deze Franse kinderen kwamen regelmatig in hun vrije weekend op bezoek. Zij zochten vertier en zo gebeurde het dat de winkels en restaurants in Sluis op zondag hun deuren openden. Nog steeds zijn de horeca en winkeliers in Sluis iedere zondag geopend. Je kunt er 7 op 7 terecht, dus ook op feestdagen. Slechts 2x per jaar sluiten de Sluise ondernemers hun deuren, t.w. 1e Kerstdag en 1 januari. 

Wat gebeurde er met het Franse pensionaat?

In 1939 vertrokken de paters uit Sluis en de bezetter gebruikte de gebouwen van 1940 tot 1944. In 1951 werden de gebouwen aan een Rotterdamse firma verkocht en waren er een aantal bedrijfjes in gevestigd, zoals een meubelfabriek, een graanhandel en een borstelfabriek. In 1991 werd het grote complex afgebroken. Er rest nog 1 klein deel wat momenteel als woning in gebruik is.