Museum het Belfort weer open voor bezoekers.

10 jul 2021

Museum het Belfort weer open voor bezoekers.

Je ziet hem al van verre staan, de Belforttoren van Sluis. Het geeft aan dat Sluis een rijke historie heeft. 

Het Belfort, is dé trots van Sluis en is gebouwd in 1375 naar voorbeeld van andere Belforten in Vlaanderen, zoals in Gent en Brugge. Hoe hoger de toren, hoe groter de macht. De toren was het symbool van de vrijheid van de stad en meteen ook een ideaal uitkijkpunt voor de stadswachten. 

Hoog in de toren staat een klokkemannetje, genaamd "Jantje van Sluis". Dit beeld werd in de toren geplaatst en slaat met zijn hamer de tijd aan op de klokken. Jantje is de held van Sluis, waarom? Zijn verhaal en die van andere belangrijke personen voor Sluis, kom je te weten in Museum het Belfort. 

De raadszaal van het Belfort is prachtig en straalt één en al pracht, historie en rijkdom uit. Iets wat meteen in het oog springt, is het smeedijzerenhek uit de 18e eeuw. De wapenversieringen op de balken zijn van personen die van historische betekenis zijn geweest voor de stad Sluis. Zoals de graven van Vlaanderen, de hertogen van Bourgondië en Prins Maurits. 

De kelder van het Belfort doet tegenwoordig dienst als expositieruimte, maar vroeger speelden zich hier heel andere (enge) taferelen af. Een gedeelte van de kelder deed namelijk dienst als pijnkamer. De pijnbank staat er nog. Hier werden martelingen op uitgevoerd. De kelder werd verder gebruikt voor diverse doeleinden, zoals een oplagruimte voor geschut en geweren en oorlogstuig, het drogen van visnetten en als vleeshal. 

Het Belfort ademt één en al historie. Saai? Welnee! Het Belfort is een interactief museum. Op alle verdiepingen valt er genoeg te ontdekken en te beleven over o.a. de geschiedenis van Sluis en J.H. van Dale en taal. In de torenkamer test je je kennis met een quiz, speel het dialectenspel, luister naar Jantje van Sluis en beklim de Belforttoren. 

Het Belfort is geopend van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.